Jag tycker det är viktigt att göra en seriös avkommebedömning och jobba i en riktning där våra sällskapshundar verkligen har alla egenskaper de behöver. Välkommen att läsa om Nämforshundarna!

 

Aktuellt från Nämforsen! 

 

1 december 2019.

 

Valparna har landat!
Välkomna Nämforsens Spelman och Nämforsens Solo!
Mamma till dessa fina grabbar är JAMMA (Maylines Easy Jamming), pappa är DEXTER (Rocktoys All-Right-Now). 

 

Nu har LEIA (Nämforsens Trumma) deltagit i ytterligare utställningssammanhang och kan numera även titulera sig SUCh vid Svenska Rashundsutställningsklubben.
Stort grattis!
Vi gläds med er - både åt den positiva kritiken och att ni haft flera roliga dagar i gott sällskap av andra hundfantaster! 

 

 

 

14 november 2019.


Finaste Nämforsens Melodi har startat i sin första agilitytävling tillsammans med husse Mats Widell.
Resultatet? En förstaplats - och mat för låååång tid framåt :)

Grattis till hela teamet, inklusive matte Åsa! 

 

17:e oktober 2019.
 

Ett av mitt "mantra" inom hund är att jag vill ha goda arbetsegenskaper - för oavsett om hunden är stor eller liten är det allra viktigaste att den fungerar i samspel med omvärlden.

Vår förstfödda valp Nämforsens Trumma - LEIA - har genomgått godkänt lämplighetstest och påbörjar nu sin utbildning till diabeteshund. Det är inte många tvåkilosjyckar som är i den Civila Tjänstehunds-branschen - men Leia med matte Sanna Sandahl är på mycket god väg...

...även om det tjänstetecken i storlek S som de fick låna under testet var så pass stort att matte fick linda remmen ett extra varv runt hunden för att det skulle fungera. 


28:e september 2019.

Nämforsens Trumma - LEIA - har vid Svenska Hundklubben erövrat titeln Unghundschampion.
Domarkritiken har varit överväldigande positiv, även när hon ställts ut på SKK-utställningar.
Beroende på flerfärg blir black & tan-pudlar automatiskt diskvalificerade på officiella utställningar i vissa länder, till exempel här i Sverige. På andra håll har man vårdat tvåfärgstraditionen och betraktar detta som något positivt.

Leias morföräldrar kommer från Ukraina (morfar Jack) och Tyskland (mormor Milla).
I stamtavlan finns gott om exteriört välmeriterade black & tan-pudlar.

Prio ett för Nämforsens uppfödning är mentalt sunda, anatomiskt korrekta pudlar med goda arbetsegenskaper. Färgen (lika lite som andra isolerade egenskaper) får aldrig vara ett huvudsakligt avelsmål. Vi strävar mot en inavelsgrad så nära 0 (noll) som möjligt och älskar alla våra valpar lika mycket - oavsett vilken färg de föds med.

23:e september 2019.

Nu är även Nämforsens Melodi ögonlyst och patellakollad UA!
Därmed är hela första kullen fri.

Tack, underbara valpköpare, för att ni tar ert hundägarskap och våra hälsoambitioner på allvar! <3
Sommar 2019.

Med en kennelmatte som brinner för Nose Work (domare klass 1-3) är det nog lätt hänt att valpköparna inspireras att prova på denna roliga hundsport.
Under sommaren har Nämforsens Trumma - LEIA - (bilden) avklarat sitt doftprov i eukalyptus.
Även systern, Nämforsens Lira, har upprepat bravaden.

April 2019.

Det är ingen slump att pudeln anses vara otroligt smart och lättlärd. Genom århundradenas lopp har den levt i ett nära samarbete med sina människor. En bakgrund med vattenapportering och jobb som cirkusartist har lett till att dagens pudel ofta visar framtassarna inom hundsporter så som exempelvis lydnad, agility, rally, spår och Nose Work.

Genom världens största program för att trickmeritera hundar, Do More With Your Dog, kan man arbeta sig fram till olika nivåer på diplom. Här handlar det om allehanda Trick - från enkla vardagslydnadsmoment till riktigt kluriga uppgifter.
Detta koncept är synnerligen lämpligt för de allra flesta hundar och deras familjer.Här i huset har vi en Trick Dog Champion, nämligen rottweilern Duga.  
Pudel-mamma Jamma har fyra diplom och titeln Expert Trick Dog.
Både Nämforsens Lira och Nämforsens Trumma - LEIA - är Intermediate Trick Dogs med två diplom vardera.

Det här är Jamma (tvåa från höger) och hennes syskon från Maylines kennel.
Kennel-matte Marie Dahl är en guldgruva när det kommer till färggenetik. Därför tipsar jag alla med funderingar i ämnet om denna länk:

http://maylines.se/tvafargat.html

Att genomgå BPH är ett "kvitto" på att hunden fungerar bra mentalt och socialt. En förhoppning är att alla våra hundar ska göra detta. På bilden mamma Jamma.