Nämforsens kennel. Funktion & finess!

Mor & dotter, september 2018.
Maylines Easy Jamming & Nämforsens Lira.

Just här, mitt i Sagornas Ådal, finns en rent magisk natur och möjligheter till ett aktivt hundliv. När kenneln registrerades 2018 hade vi sedan länge drivit kursgården HUNDraelvan och därmed knutit ett rikt kontaktnät med hundfolk över hela landet.

Valpar planeras höst/vinter 2019. Dvärg/toy. BT, svart eller aprikos.


 

"En bra hund"! Vad är då "en bra hund"?
För min del handlar det om att aveln ska stå på fyra viktiga tassar: Mentalitet. Hälsa. Funktion - och en rastypisk exteriör. 
Jag är tämligen välutbildad inom hundområdet med studier till såväl beteendecoach som Nose work-domare, Do As I Do, klicker, freestyle, lekutveckling, anatomi, SKK:s officiella uppfödarutbildning, CTDI (Certified Trick Dog Instructor) och mycket mer - just nu pluggar jag etologi . (Den som vill läsa mer om mig hittar en länk till vänster här på hemsidan.)

Uppvuxen med taxar och en mindre familjeuppfödning. Som vuxen har det främst varit rottweilers som förgyllt min tillvaro. Så kände jag att det var dags för någonting annat - en "bilaga" till duktiga storasyster Duga (rottweiler Crowhills Farah) som gärna bär in ved och sköter tyngre sysslor.

Som instruktör möter jag jag många hundar - och hur jag än vred och vände på saken återkom jag ständigt till hur behändiga och trevliga de pudlar jag mötte var!
Så sakteliga började jag söka mig fram inom en för mig helt ny ras. Letade efter en Pudel med stort P - en individ med bra arbetsegenskaper och intresse av att göra saker tillsammans med sin familj.När det kommer till pudel finns massor av val att göra. Vill man ha en stor - eller en mindre? Bara inom detta område har vi fyra möjligheter.
Vidare - vilken färg vill jag ha? Det finns fem solida (enfärgade) som har möjlighet att konkurrera vid exteriörutställningar i Sverige. Dessutom "harlekin" och "black & tan", som får registreras inom SKK - och även ställas ut. En kvalitetsbedömning kan ju vara intressant, men än så länge diskvalificeras de tvåfärgade från fortsatt konkurrens.

Hur kan det finnas flerfärgade pudlar? Är det någon annan ras inblandad? Eller har man valt extrem inavel för att få fram önskvärda färger?
Nej. Inget av detta. Flerfärgade pudlar har alltid funnits, även om man i mitten av 1800-talet beslöt sig för att enbart satsa på de solida (enfärgade) eftersom dessa ansågs lämpligast i utställnings- och friseringssammanhang.
Generna för två färger finns således mer eller mindre aktiva i merparten av dagens pudelbestånd.


Rembrandt med sin (flerfärgade) pudel, 1631.

Vår första pudel hittade vi i Sätila utanför Göteborg. En nätt liten tripp på 90 mil enkel resa. Väl värt "besväret" för att få den hund vi önskade!
JAMMA (Maylines Easy Jamming, SE10945/2015) visade sig ha de egenskaper vi efterfrågade. 
En kavat liten tjej som charmade både två- och fyrbenta.
En arbetshund av Guds nåde och definitivt en "cool cat" under krusig päls.
Vid ett års ålder klarade hon doftprov för alla tre Nose Work-klasserna på samma dag.
Strax före tvåårsdagen blir hon Licensierad Terapihund med huvudinriktning Integrationshund.


Lic. terapihund Maylines Easy Jamming ETD.

Jamma har både Novice, Intermediate, Advanced och Expert Trick Dog-diplom och vi tränar bland annat Dog
 Parkour med inriktning på att erövra diplom även där. Men allra, allra roligast är nog ändå Nose Work <3

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Härligast av allt är hennes suveräna "av- och på-knapp" - Jamma kan verkligen konsten att chilla när det inte händer något annat!

När vår älskade Husse alldeles för tidigt lämnade oss i oktober 2017 växte tanken på att låta livet gå vidare genom vår ljuva juvel Jamma. Med andra ord: Läge att kolla patella och göra ögonlysning. (Jamma är redan heriditärt fri från PRCD.) 
Allt ser bra ut och jag finkammar omvärlden för att hitta "rätt" hane. Med mina höga krav får jag vara beredd att resa en bra bit utanför landets gränser. Det är okay, som norrlänning är jag van att inte ha världen på min egen bakgård.

Vad jag söker hos en tilltänkt hane är samma som jag önskar när jag köper en valp: Bra mentalitet. God hälsa. Arbetsfunktion - och en rastypisk exteriör. 
En pojkvän ska dessutom inte vara släkt med min egen tik samt bärare av anlag för black and tan.


Jamma på trimbordet, januari 2018.

Nämforsens kennel hade registrerat kennelnamn och uppfödarutbildning (SKK) innan första kullen fötts.

Målet är att få fram trevliga familje- och samarbetshundar som representerar sin ras på bästa möjliga sätt. Inriktningen är "black & tan" men prio ett är friska, icke besläktade, individer.

Vilka är då våra förväntningar på dig som valpköpare?
I första hand att du väljer positiv förstärkning och icke-konfliktbaserad träning.
Vi vill att valpen får tillbringa större delen av sin tid tillsammans med sin familj. Pudeln är en utpräglad sällskapshund och trivs inte i hundgård några längre stunder."Nämforsen on tour!" Valparna bor med familjen och får följa med på korta utflykter så fort de är stora nog att börja upptäcka världen.

Pudeln är smart - och vårt mål är Funktion - så ett viktigt önskemål är att den får jobba på olika sätt. Nose Work? Assistanshund? Rallylydnad? Spår? Agility? Trick Dog?

Utan omsvep så är detta en hund som kräver pälsvård. Om du vill ställa ut har du lite högre krav på detta.
Annars är det viktiga att du reder ut tovor (helst innan de uppstår!) och håller din pudel i gott skick. Det går bra att hålla hunden kortklippt om detta förenklar ert vardagsflyt. 
Ännu viktigare än pälsen är faktiskt tandvård och kloklippning. Med tidig träning lär sig hunden snart acceptera, ja, rentav njuta av, hantering.
Att få ligga på rygg i knä kan vara en mysig stund! Samtidigt kammar vi pälsen, kollar klorna,
håller öronen rena och borstar tänderna. (Bor man längre söderut är det också läge att kolla fästingar.)


Du som köper en valp från Nämforsens kennel får livslång support och kontakt med din uppfödare. Valpens nya familj är varmt välkommen att tillbringa ett par dagar på HUNDraelvan i samband med leveransen. Under den tiden passar vi på att köra kullens första "kennelträff" - ett bra tillfälle att lära känna varandra, få svar på frågor och lite tankar kring valpens första tid i det nya hemmet. Dessutom kommer en hundfrisör att hjälpa alla tillrätta med tips och praktisk trimning.


Självklart är varje individ registrerad i SKK. Veterinärkontroll och vaccinationer är genomförda helt i sin ordning. Våra hundar är högt älskade familjemedlemmar och detta är vad vi förväntar oss att de ska få fortsätta vara i sina nya hem.
 

Nämforsens Första Symfoni...
Efter SOLNES MAKE MY DAY ("Maxie") och MAYLINES EASY JAMMING ("Jamma", Lic. Terapihund, Expert Trick Dog Diploma, DP Nose Work, BPH med gk. skott.)

Maxie & Jamma. Norrköping 30/1 2018.

Danske importen "MAXIE" är en härlig kille som ägs av 
O´Boys kennel. 
Han har djup blåsvart färg och anlag för black and tan. Maxie är 26 cm. hög och väger 4 kilo.

Jamma är 27 cm. hög och väger 2,8 kilo.

Inavelsgraden för den här kullen är 0,2 %

Tre fina tjejer såg dagens ljus den 29:e mars 2018.

Först ut var NÄMFORSENS TRUMMA som kallas "Leia" och bor i Västerås.
Leia har deltagit i valp- och klickerkurser. Tränar inför utställning för en av HUNDraelvans vänner och instruktörer, Gerard O´Shea.  Även om färgen inte är godkänd har Leia deltagit i flera utställningar och fått mycket positiv kritik som rastypisk och trevlig pudel.
På utställningar i Svenska Hundklubben har Leia hittills erövrat 2 cert och ett BIG.
Leias matte har tävlat i agility och rally tidigare och längtar efter att få börja ordentligt med Leia. Vid 9 månaders ålder erövrade Leia sitt NTD (Novice Trick Dog Diploma). Hon följer också i mamma Jammas spår och ägnar sig åt Nose Work. Godkänt DP i klass 1.
Viktigast av allt är att vi hoppas att Leia i framtiden ska kunna fungera som mattes officiella Alarmerande Servicehund/diabeteshund.
 Leia (Nämforsens Trumma)
Nästa syster i skaran är NÄMFORSENS LIRA. Lira bor kvar här i familjen.
En kavat liten dam som följer med oss i det vi gör. Stort föremålsintresse - delar gärna leksaker med "moster" Duga. Hänger med på Dog parkour och Nose Work. 
Eftersom matte är instruktör får Lira också vara lite "hang-around" i de flesta sammanhang.
Under 2019 räknar vi också med att hon ska vara färdig Pedagogisk Tjänstehund.
Lira har hunnit göra DP i Nose Work och även erövrat titlarna NTD (Novice Trick Dog Diploma) och ITD (Intermediate Trick Dog Diploma).
Hälsostatus: PRA-prcd, hereditärt fri. Öga UA, patella UA.
Bilden är från sensommar 2018.


Lira (Nämforsens Lira)
Lillasyster, NÄMFORSENS MELODI, bor i skånska metropolen Hässleholm.
Melodi är den enda helsvarta damen i skaran. Även hon lever ett aktivt liv där hon deltar i matte och husses göromål - oavsett det handlar om att gjuta en ny veranda, gå på agilitytävling eller sova i husbil och avnjuta Öland Roots-festivalen.
Melodi har deltagit i flera kurser - ett bra upplägg för både henne och matte.
Alla som träffar Melodi blir förtjusta...vilket inte förvånar oss här i ursprungshemmet <3

 Melodi (Nämforsens Melodi)

 

 

 

Nämforsens Andra Symfoni. (Drömmen som blev en parentes.)
Efter ROCKTOYS ALL-RIGHT-NOW ("Dexter") och MAYLINES EASY JAMMING ("Jamma") 
Två härliga hundar och hopp om lika trevliga valpar. 
Inavelsgrad 0%

Men naturen har sina egna vägar och symfonin tystnade i förtid. Beroende på moderkakeavlossning dog den väntade valpen, sedan var drömmen över för den här gången.
Prio ett är att Jamma fått hämta sig i lugn och ro. Hon är glad och "tillbaka på banan" igen. Arbetssugen, lekfull och störtskön...

 ...och Dexter, t.v. är en härlig kille som vi hoppas kunna träffa igen..!

 

 Godkänt doftprov klass 1.
Grattis Nämforsens Lira ITD!

 

Godkänt doftprov klass 1.


Grattis Leia (Nämforsens Trumma NTD) med matte

Sanna!


Leia har även erövrat NTD = Novice Trick Dog Diploma.

Systern Nämforsens Lira ITD har klarat av sina första två diplom!
Vi siktar glatt vidare - att träna och leka med sin pudel är A och O!

 2018 ljöd Nämforsens första symfoni i valplådan!

Vi välkomnade systrarna Trumma, Lira och Melodi som föddes 29:e mars.


Jamma filosoferar över moderskapet, 3.e april 2018.

Nämforsen i sommarskrud.
Foto Lena Karlsson Ivervall.