Nämforsens kennel. Funktion & finess!

Mor & dotter, september 2018.
Maylines Easy Jamming & Nämforsens Lira.

Just här, mitt i Sagornas Ådal, finns en rent magisk natur och möjligheter till ett aktivt hundliv. När kenneln registrerades 2018 hade vi sedan länge drivit kursgården HUNDraelvan och därmed knutit ett rikt kontaktnät med hundfolk över hela landet.

Valpar planeras vår/försommar 2019. Dvärg/toy. BT eller aprikos.


 

"En bra hund"! Vad är då "en bra hund"?
För min del handlar det om att aveln ska stå på fyra viktiga tassar: Mentalitet. Hälsa. Funktion - och en rastypisk exteriör. 
Jag är tämligen välutbildad inom hundområdet med studier till såväl beteendecoach som Nose work-domare. Etologi, Do As I Do, klicker, freestyle, lekutveckling, anatomi, SKK:s officiella uppfödarutbildning och mycket mer - just nu pluggar jag genetik . (Den som vill läsa mer om mig hittar en länk till vänster här på hemsidan.)

Uppvuxen med taxar och en mindre familjeuppfödning. Som vuxen har det främst varit rottweilers som förgyllt min tillvaro. Så kände jag att det var dags för någonting annat - en "bilaga" till duktiga storasyster Duga (rottweiler Crowhills Farah) som gärna bär in ved och sköter tyngre sysslor.

Som instruktör möter jag jag många hundar - och hur jag än vred och vände på saken återkom jag ständigt till hur behändiga och trevliga de pudlar jag mötte var!
Så sakteliga började jag söka mig fram inom en för mig helt ny ras. Letade efter en Pudel med stort P - en individ med bra arbetsegenskaper och intresse av att göra saker tillsammans med sin familj.När det kommer till pudel finns massor av val att göra. Vill man ha en stor - eller en mindre? Bara inom detta område har vi fyra möjligheter.
Vidare - vilken färg vill jag ha? Det finns fem solida (enfärgade) som har möjlighet att konkurrera vid exteriörutställningar i Sverige. Dessutom "harlekin" och "black & tan", som får registreras inom SKK - och även ställas ut. En kvalitetsbedömning kan ju vara intressant, men än så länge diskvalificeras de tvåfärgade från fortsatt konkurrens.

Hur kan det finnas flerfärgade pudlar? Är det någon annan ras inblandad? Eller har man valt extrem inavel för att få fram önskvärda färger?
Nej. Inget av detta. Flerfärgade pudlar har alltid funnits, även om man i mitten av 1800-talet beslöt sig för att enbart satsa på de solida (enfärgade) eftersom dessa ansågs lämpligast i utställnings- och friseringssammanhang.
Generna för två färger finns således mer eller mindre aktiva i merparten av dagens pudelbestånd.


Rembrandt med sin (flerfärgade) pudel, 1631.

Vår första pudel hittade vi i Sätila utanför Göteborg. En nätt liten tripp på 90 mil enkel resa. Väl värt "besväret" för att få den hund vi önskade!
JAMMA (Maylines Easy Jamming, SE10945/2015) visade sig ha de egenskaper vi efterfrågade. 
En kavat liten tjej som charmade både två- och fyrbenta.
En arbetshund av Guds nåde och definitivt en "cool cat" under krusig päls.
Vid ett års ålder klarade hon doftprov för alla tre Nose Work-klasserna på samma dag.
Strax före tvåårsdagen blir hon Licensierad Terapihund med huvudinriktning Integrationshund.


Vi tränar bland annat Dog
 Parkour med inriktning på att erövra diplom. 
Härligast av allt är hennes suveräna "av- och på-knapp" - hon kan verkligen konsten att chilla när det inte händer något annat!

När vår älskade Husse alldeles för tidigt lämnade oss i oktober 2017 växte tanken på att låta livet gå vidare genom vår ljuva juvel Jamma. Med andra ord: Läge att kolla patella och göra ögonlysning. (Jamma är redan heriditärt fri från PRCD.) 
Allt ser bra ut och jag påbörjade mitt sökande efter "rätt" hane inom ett tämligen stort område - från Ukraina i öst till Irland i väst.
Målet är, som sagt, en bra mentalitet. God hälsa. Arbetsfunktion - och en rastypisk exteriör. 
Dessutom skulle han vara icke besläktad med Jamma och bärare av anlag för black and tan.

Maxie & Jamma. Norrköping 30/1 2018.

Vi hittade danske importen "MAXIE" - Solnes Make My Day (SE 24946/2016) som ägs av

O´Boys kennel. En härlig kille med djup blåsvart färg och anlag för black and tan. Maxie är 24 cm. hög och väger 4 kilo.

Jamma är 27 cm. hög och väger 2,8 kilo.

Inavelsgraden för den här kullen är 0,2 %

Jamma på trimbordet, januari 2018.

Nämforsens kennel har registrerat kennelnamn och uppfödarutbildning (SKK) innan första kullen fötts.

Målet är att få fram trevliga familje- och samarbetshundar som representerar sin ras på bästa möjliga sätt. Inriktningen är "black & tan" men prio ett är friska, icke besläktade, individer.

Vilka är då våra förväntningar på dig som valpköpare?
I första hand att du väljer positiv förstärkning och icke-konfliktbaserad träning.
Vi vill att valpen får tillbringa större delen av sin tid tillsammans med sin familj. Pudeln är en utpräglad sällskapshund och trivs inte i hundgård några längre stunder."Nämforsen on tour!" Valparna bor med familjen och får följa med på korta utflykter så fort de är stora nog att börja upptäcka världen.

Pudeln är smart - och vårt mål är Funktion - så ett viktigt önskemål är att den får jobba på olika sätt. Nose Work? Assistanshund? Rallylydnad? Spår? Agility?
Utan omsvep så är detta en hund som kräver pälsvård. Om du vill ställa ut har du lite högre krav på detta.
Annars är det viktiga att du reder ut tovor (helst innan de uppstår!) och håller din pudel i gott skick. Det går bra att hålla hunden kortklippt om detta förenklar ert vardagsflyt. 
Ännu viktigare än pälsen är faktiskt tandvård och kloklippning. Med tidig träning lär sig hunden snart acceptera, ja, rentav njuta av, hantering.
Att få ligga på rygg i knä kan vara en mysig stund! Samtidigt kammar vi pälsen, kollar klorna,
håller öronen rena och borstar tänderna. (Bor man längre söderut är det också läge att kolla fästingar.)


Du som köper en valp från Nämforsens kennel får livslång support och kontakt med din uppfödare. Valpens nya familj är varmt välkommen att tillbringa ett par dagar på HUNDraelvan i samband med leveransen. Under den tiden passar vi på att köra kullens första "kennelträff" - ett bra tillfälle att lära känna varandra, få svar på frågor och lite tankar kring valpens första tid i det nya hemmet. Dessutom kommer vår lokala hundfrisör att hjälpa alla tillrätta med tips och praktisk trimning.


Självklart är varje individ registrerad i SKK. Veterinärkontroll och vaccinationer är genomförda helt i sin ordning. Våra hundar är högt älskade familjemedlemmar och detta är vad vi förväntar oss att de ska få fortsätta vara i sina nya hem.
 

Nämforsens Första Symfoni...
Efter SOLNES MAKE MY DAY ("Maxie") och MAYLINES EASY JAMMING ("Jamma", Lic. Terapihund).
Tre fina tjejer såg dagens ljus den 
29:e mars 2018.

Först ut var NÄMFORSENS TRUMMA som kallas "Leia" och bor i Västerås.
Leia har deltagit i valp- och klickerkurser. Tränar inför utställning för en av HUNDraelvans vänner och instruktörer, Gerard O´Shea. Utställd med positiv kritik, oavsett färgen.
Leias matte har tävlat i agility och rally tidigare och längtar efter att få börja ordentligt med Leia.
Dessutom - viktigast av allt! - hoppas vi att Leia i framtiden ska kunna fungera som mattes officiella Alarmerande Servicehund/diabeteshund.
 Leia (Nämforsens Trumma)

Nästa syster i skaran är NÄMFORSENS LIRA. Lira bor kvar här i familjen.
En kavat liten dam som följer med oss i det vi gör. Stort föremålsintresse - delar gärna leksaker med "moster" Duga. Hänger med på Dog parkour och Nose Work. 
Eftersom matte är instruktör får Lira också vara lite "hang-around" i de flesta sammanhang.
Under 2019 räknar vi också med att hon ska vara färdig Pedagogisk Tjänstehund och hunnit göra DP i Nose Work. På bilden busar hon med höstlöven.

Lira (Nämforsens Lira)
Lillasyster, NÄMFORSENS MELODI, bor i skånska metropolen Hässleholm.
Melodi är den enda helsvarta damen i skaran. Även hon lever ett aktivt liv där hon deltar i matte och husses göromål - oavsett det handlar om att gjuta en ny veranda, gå på agilitytävling eller sova i husbil och avnjuta Öland Roots-festivalen.
Melodi har deltagit i flera kurser - ett bra upplägg för både henne och matte.
Alla som träffar Melodi blir förtjusta...vilket inte förvånar oss här i ursprungshemmet <3

Melodi (Nämforsens Melodi)
 

 

 Nu ljuder Nämforsens första symfoni i valplådan!
Vi välkomnar systrarna Trumma, Lira och Melodi som föddes 29:e mars.
Alla är tingade.


Jamma filosoferar över moderskapet, 3.e april 2018.

Nämforsen i sommarskrud.
Foto Lena Karlsson Ivervall.